Üveg zuhanykabin tisztítása

zuhanykabin

A napi rutin része a mindennapi takarítás, így minden olyan opcióra vevő az ember, ami megkönnyítheti a folyamatot. A fürdőszoba takarítása, rengeteg időt vesz el, ha mindent tisztán szeretnénk látni. Az üveg zuhanykabin tisztítása, nem kell, hogy időigényes legyen, bár ehhez meg kell találni a megfelelő eszközöket és tisztítószereket.

Van lehetőség a megrendelt üvegre vízlepergető (ClearShield) bevonatot is kérni, mely megkönnyíti a tisztítást.

A tisztaság az, ami soha nem megy ki a divatból

A zuhanykabinokban egy idő után lerakódnak a szennyeződések. A szappan, a különböző tusfürdők samponok és a kemény víz, egy idő után felhalmozódik a kabin minden részén, így rendszeres tisztítást igényel. Nem csak a szemnek, de orrunknak is igen kellemetlen tapasztalatokat szerezhetünk, ha elhanyagoljuk az üveg zuhanykabin tisztítását. Ne rontsunk azért ajtóstól a házba, nem kell egyből a legdurvább módszereket alkalmazni, mint például az ammónia vagy a háztartási sósav, vannak kímélőbb hatású tisztítószerek és praktikumok is ezeknél.

Mi az oka a szennyeződések kialakulásának?

Kis hazánkban nagy problémát okoz a víz keménysége. Ahogy átjut a talajon, felveszi belőle az ásványi anyagokat és megkeményedik. A kalcium, a magnézium és a mész, ami nagy mennyiségben megtalálható a vízben, mind lerakódik azokon a helyeken, amit elér. A zuhanykabinban és magán a zuhanykabin üvegajtaján is ezeket a szennyeződéseket észlelhetjük. A folyamatos és rendszeres üvegzuhanykabin tisztításával elkerülhető a kellemetlen látvány és az esetlegesen kialakuló szag is. A cseppmentes zuhanyfal nem csak a szemet gyönyörködteti, de utal az igényességünkre is.

Az üveg zuhanykabin tisztításának lehetőségei

Ha valaki nem szeretne mindenféle vegyszert és százféle takarítási eszközt bevetni, akkor tökéletes választás lesz egy gőztisztító gép. Nagyon sok időt lehet megspórolni vele, emellett rendkívül alapos. A gőztisztítók nemes egyszerűséggel, és ami a legfontosabb, vegyi anyagok nélkül pusztítják el a vírusok, baktériumok és gombák 99,9%-át. Mellette szólnak még azok az érvek, hogy utána mindig élvezhetjük a cseppmentes zuhanyfalat, gyorsan végezhetünk a takarítási folyamattal, valamint kevesebb fizikai erőfeszítéssel jár általa üveg zuhanykabin tisztítás.

Ha nem akar beruházni gőztisztító berendezésekre, maradnak a vegyszerek. Bár időben és az egészségre nézve – mivel még ha maszkot és gumikesztyűt használunk takarítás során, akkor sem tudjuk kivédeni, hogy ne lélegezzük be a keletkezett gázokat és ne érintkezzünk a vegyszerekkel – nem túl előnyös, de vízkőoldókkal és súrolószerekkel, üvegtisztításra kifejlesztett szerekkel is tökéletes hatást tudunk elérni.

Mindenképp érdemes beszerezni szivacsot is, valamint ablaklehúzót, amivel szépen egyenletes lehet eltávolítani az üvegről a vízcseppeket. Egyébként egy rongydarab vagy egy mikroszálas törölköző is jó célt fog szolgálni az üvegzuhanykabin tisztítás során. Egy jó tanács arra, miként előzheti meg a lerakódásokat: Ha zuhanyzás után letörli a nedves zuhanykabint, nem lesz lehetősége a szennyeződéseknek úgy megtapadni, hogy az kihívást jelentsen a későbbiekben, ha el akarjuk távolítani.

Mikor érdemes nekilátni az üveg zuhanykabin tisztításának?

Nos, a takarításra soha nincs megfelelő idő, az ember, mivel folyamatos rohanásban van, akkor csinálja, amikor lehetősége nyílik rá. Viszont, érdemes akkor elkezdeni, amikor alapból a fürdőszobában, magasabb a páratartalom, – pl. egy zuhanyzás után – hiszen némileg könnyebben tudjuk a szappanmaradványokat és a viaszos lerakódásokat eltüntetni ilyenkor.  Fontos még, hogy olyan időpontot válasszon, amikor a szellőztetésre is nyílik lehetőség, muszáj a keletkezett gőzöket és gázokat kiengedni a térből, hogy megőrizzük egészségünket.

Állítsuk fel a helyes sorrendet takarítás során

Nem is olyan bonyolult megjegyezni a helyes sorrendet, pláne, ha az ember minimum heti szinten megismétli az üveg zuhanyfal tisztítását. Legelőször befújja a tisztítandó felületet a megfelelő tisztítószerrel. Jó, ha picit felrázzuk előtte a palackot, hogy valóban elkeveredjenek az oldat összetevői. Fújás után, meg kell várni a behatási időt és ezután egy szivaccsal tisztítsuk meg az üveg felületét. Azokon a helyeket, ahol az üvegajtók fedik egymást, 10, de akár 30 percet is lehet várni, hogy kifejtse a kívánt hatást a szer. Mindig az ajtók külső oldalán kezdjük a takarítást, amit majd a belső falon fejezzünk be. Amint kész vagyunk, előveszünk egy tiszta szivacsot, és tiszta vízzel leöblítjük az oldatot. Ezután előkerülhet a gumilehúzó, a mikroszálas törlő, vagy papírtörlő, hogy az eredmény egy cseppmentes zuhanyfal legyen. Végül mossa el azokat az eszközöket, amikkel dolgozott, hiszen a szervezetünkre mérgező vegyi anyagok maradhatnak rajtuk.